Optimaal onderwijs voor elke leerling

Koninklijke Visio

Cluster 1 voor slechtziende en blinde leerlingen: Koninklijke Visio
Cluster 1 verzorgt landelijk het onderwijs aan leerlingen met een visuele beperking.
Na de invoering van de Wet Passend Onderwijs blijft het onderwijs in Cluster 1 landelijk georganiseerd. De redenen hiervoor zijn de beperkte omvang van de doelgroep en de specialistische expertise van Cluster 1.
Het onderwijs aan leerlingen met een visuele beperking wordt zowel in het reguliere onderwijs ondersteund als op speciale scholen. Koninklijke Visio en Bartiméus zijn de organisaties die deze ondersteuning voor blinde en slechtziende leerlingen bieden. Hierdoor kan het overgrote deel van deze leerlingen thuis-nabij onderwijs volgen.

Aanmelden voor ambulant onderwijskundige begeleiding
Wanneer sprake is van (of een vermoeden van) een visuele beperking, kunnen ouders, maar ook de school, de leerling/het kind aanmelden bij Cluster 1. Na o.a. oogheelkundig onderzoek, beoordeelt de Commissie van Onderzoek van Visio of de leerling op basis van de landelijke toelatingscriteria recht heeft op een Cluster 1 indicatie.
Na toelating wordt ook aangegeven of de leerling recht heeft op ambulant onderwijskundige begeleiding met eventueel aanvullende bekostiging of dat plaatsing geadviseerd wordt op één van de scholen voor leerlingen met een visuele beperking.

Eénmalige consultatie aanvragen
Als u denkt dat verminderd visueel functioneren een belemmering vormt in het volgen van onderwijs, dan kunt u een eenmalige consultatie aanvragen bij Cluster 1. Hiervoor zijn oogheelkundige gegevens van de oogarts van belang. Een ambulant onderwijskundig begeleider komt dan zo nodig in de klas observeren en geeft daarna advies.

Cluster 1 is wettelijk geen deel van het samenwerkingsverband. Als u vragen hebt over het onderwijs aan een leerling met een visuele beperking, dan kunt u terecht bij één van de onderstaande contactpersonen uit Cluster 1 voor uw samenwerkingsverband:

Contactgegevens
Expertisecentra voor slechtziende en blinde mensen
Koninklijke Visio

Vragen en aanmelding door ouders of school
Aanmelding: 
Cliëntservice Bureau Visio: 
088 5858585 
 
https://www.visio.org/nl-nl/onderwijs/aanmelden-bij-onderwijs  
 
Visio AOB Midden-Nederland 
Burgemeester Eliasstraat 76 
1063 EX Amsterdam 
088 586 17 30  
088 585 60 00 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactpersonen SWV

Jadranka Lekic
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lilian Oosterlaak
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Media