Jeugd

Jeugd

Passend onderwijs. Wat is dat eigenlijk? Je bent vast op deze site omdat je vragen hebt. Helemaal niet raar. Passend onderwijs, Qinas? Wat is dat allemaal? We zullen proberen je het uit te leggen maar als je toch nog vragen hebt kan je altijd bellen of mailen met Qinas.

Ook kan je de site bekijken van het ouder- en jeugdsteunpunt Steunpunt GV of kan je het steunpunt bellen/whatsappen.

Passend onderwijs wat is dat eigenlijk?

 

Passend onderwijs betekent dat alle leerlingen een plek krijgen op een school die bij ze past. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben.  

Wil je meer weten? Lees dan de brochure 'Wat is Passend onderwijs?' 

 

 

 

 

In de Gooi en Vechtstreek is de ondersteuning opgebouwd als een piramide met drie lagen: basisondersteuning, extra ondersteuning en speciale ondersteuning.

Basisondersteuning
Dit gebeurt gewoon op school. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van je mentor of hulp bij dyslexie.

Extra ondersteuning
Alle middelbare scholen kunnen een arrangement plus aanvragen voor een leerling of leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Speciale ondersteuning
Dit krijg je alleen op een school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso school). Om naar een vso school te mogen gaan is een toelaatbaarheidsverklaring nodig (TLV). Een TLV is een toestemming dat je naar een vso school mag. School moet een TLV aanvragen bij de plaatsingsadviescommissie van Qinas. Die beoordeelt of een vso school voor jou passend is en geeft dan wel of geen toestemming.

Qinas

De middelbare scholen in de regio werken samen om passsend onderwijs aan te bieden. Om dit goed te doen hebben ze Qinas opgericht. Qinas is een kantoor. Als je extra ondersteuning (passend onderwijs) nodig hebt dan regelen scholen dat via Qinas.

Naar de middelbare school

Als je naar het voortgezet onderwijs gaat krijg je in groep 8 een schooladvies van jouw juf of meester. Dat advies helpt jou om een passende school uit te zoeken. Als je wordt aangemeld vertelt jouw juf of meester wat zij/hij vindt van jou aan je nieuwe school. Dit staat in het onderwijskundig rapport. Dit rapport heeft jouw juf of meester met jou en je ouders (of verzorgers) besproken voordat het wordt doorgestuurd naar je nieuwe school. Als je extra ondersteuning nodig hebt dan moet de nieuwe school laten weten of ze je dat ook kunnen geven.

Algemene informatie over vo-scholen in de regio en de voorlichtingsbijeenkomsten/open dagen is te vinden op www.gooisescholengids.nl Ook hebben we wat filmpjes van v(s)o scholen op onze website geplaatst.

Op de middelbare school

Als je ondersteuning nodig hebt wordt door school gekeken wat je nodig hebt. Je mentor praat hierover met jou, je ouders (of verzorgers) en de ondersteuningscoördinator van school. De ondersteuningscoördinator weet welke ondersteuning er mogelijk is. Samen maken jullie een plan. 

Soms kan het zijn dat je niet op de goede plek zit en je beter naar een andere school kan gaan. School kan jou en je ouders (of verzorgers) hierin adviseren.

Ontwikkelingsperspectief

Als je extra ondersteuning krijgt moet school een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) schrijven. Het OPP beschrijft welke onderwijsdoelen en uitstroomniveau (dit is de verwachting wat jij na school gaat doen: dagbesteding, werken of vervolgonderwijs) jij naar verwachting zal kunnen halen. Ook staat erin welke begeleiding en ondersteuning je nodig hebt. Het OPP moet minstens 1x per jaar door school opnieuw worden bekeken en als het nodig is worden aangepast.

Het Qinas loket

Voor al je vragen over (passend) onderwijs in de Regio Gooi en Vechtstreek kan je terecht bij het Qinas loket. 

Heb je vragen of zorgen en kan je het antwoord niet vinden op de website? Neem dan  contact op met het Qinas loket. Het loket is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9-16 uur bereikbaar per telefoon (035-. 526 94 81) of per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Woensdag en tijdens schoolvakanties (regio Noord) is het Qinas loket gesloten.

Kan de contactpersoon aan het loket je vraag niet meteen beantwoorden, dan gaat een team van deskundigen ermee aan de slag. Het antwoord wordt vervolgens aan je teruggekoppeld. 

Momenteel ontwikkelt Qinas een ouder- en jeugd steunpunt  voor ouders en jongeren met vragen of zorgen over passend onderwijs.

Geschillencomissie

Als je het niet eens bent met de ondersteuning die je krijgt ga je eerst samen met je ouders (of verzorger) praten met je mentor. Wanneer je er met school niet uitkomt kan je op verschillende manieren bezwaar maken. Dit hangt af waar je over klaagt. Kijk op de website van school of die van de Stichting Onderwijsgeschillen. Als je jonger bent dan 18 jaar moeten je ouders (of verzorger) namens jou bezwaar maken bij een geschil.

Bekijk het filmpje van Stichting Onderwijsgeschillen

 

Media

Zorgen of extra informatie?

Het kan zijn dat je na alle informatie nog met vragen zit of gewoon contact wilt met lotgenoten. Mogelijk kan school je in contact brengen met andere leerlingen of anders vindt je hier gegevens over andere organisaties. Ook kan je altijd contact opnemen met het Qinas loket of het ouder- en jeugdsteunpunt in onze regio 'Steunpunt GV' .